- 相关推荐
高考英语阅读理解练习题及答案解析
阅读理解能力是指通过阅读,吸收和获取英语书面信息的能力。为了帮助大家提高英语阅读理解能力,小编分享了一些英语阅读练习,希望能对大家有所帮助!

高考英语阅读理解练习题及答案解析 1
My only daughter, Sindu, looked frightened. Tears filled her eyes. In front of her was a bowl fi lled with curd rice(米糊).
I asked, “Darling, why don’t you take it ? It’s good for your health.”
Sindu wiped her tears and said, “OK, I will eat But Dad, if I eat this entire curd rice, will you give me whatever I want?”
“Promise, ” I nodded.
Slowly and painfully, she finished. “I want to have my head shaved off(剃发),” she said.
Neither my wife nor I could believe our ears. Immediately we said, “Impossible!”
“Dad, you saw how difficult it was for me to eat that curd rice. Was it not you who told me the story of king Harishchandra?” Sindu said in tears. “Now, you are breaking your promise.”
It was time for me to make a decision.
“Our promise must be kept,” I said.
“You are out of your mind!” shouted my wife.
“If we break our promises, she will never learn to keep her own,” I said.
On Monday morning, I dropped Sindu at her school. Just then a boy ran to her. What struck me was the hairless head of that boy.
Maybe that’s the new campus fashion,” I thought.
Then a lady came to me and said, “That boy is my son, Harish. He is suffering from leukemia(白血病). He lost all his hair because of the side effects of the treatment(治疗). He refused to come back to school, fearing that his classmates would make fun of him. Sindu visited him last week and promised him that she would take care of the problem. Sir, you are lucky to have such a great girl.”
25. The story of King Harishchandra probably tells that ________.
A. kids should eat healthy food.
B. people should keep their promises.
C. children should listen to their parents.
D. parents should satisfy all of their kids’ needs.
26. Why did Sindu want to have her head shaved off? ___________
A. To show she was angry with her parents.
B. To call on her classmates to help Harish.
C. To follow the new campus fashion.
D. To make Harish feel easy.
27. Which words can be used to best describe Sindu?
A. Smart and caring B. Humorous and brave
C. Honest and determined D. Generous(大方的的) and kind—hearted
答案解析
25.B
【解析】推理判断题。根据第七段中的'“”Dad, you saw how difficult it was for me to eat that curd rice. Was it not you who told me the story of king Harishchandra?” Sindu said in tears. “Now, you are breaking your promise.””(“爸爸,你看我吃那些米糊有多么困难。不是你给我讲的昌德国王的故事吗?” Sindu哭着说,“现在,你没有遵守你的承诺”。)可推知,昌德国王的故事应该是告诉人们要遵守承诺。故选B。
26.D
【解析】推理判断题。根据最后一段的描述,Sindu剃掉自己的头发是为了帮助因为化疗而剃掉头发的Harish感觉好一点。故选D。
27.A
【解析】推理判断题。通读全文可知,Sindu是一个聪明而又有爱心的小女孩。故选A。
【备注】本文记叙文。文章记叙了自己的女儿Sindu为了帮助因为化疗而剃掉头发的Harish感觉好一点,设法让父母同意自己剃光头的故事。
高考英语阅读理解练习题及答案解析 2
Chicago Children’s Museum
In brief:
This museum offers plenty of fun hands-on activities for kids. However this is one of the few Chicago museums not “fun for the whole family” as adults and older kids will be bored to tears.
Address: 700 East Grand Ave (Navy Pier), Chicago
Phone: 312—527—1000
Public transportation
CTA bus lines # 29 (State Street), #65 (Grand Avenue), and #66(Chicago Avenue) all serve Navy Pier.
Parking fees:
Monday through Thursday: $20
Friday through Sunday: $24
Holidays: $24
Opening hours:
Weekdays: 10am—5pm
Weekends: 10am—8pm
Entrance fees:
Adults: $12
Children: $12
Seniors(65+):$11
Children(under 5): free
Free days:
Mondays are free for visitors of 12 and under from 10am—1pm(not for large groups of 15 people or more)
Thursdays are free for all from 1pm—5pm
Activi ties:
Located at one of Chicago’s top tourist attractions, Nary Pier, the museum offers three floors of activities for kids, including:
Play It Safe—all about home safety
Inventing Lab—Provides parts and instructions for creating things.
Kids Town—a playroom recreating a Chicago neighborhood where kids can pretend to do things like shopping for groceries and driving a CTA bus.
Climbing Schooner—a three—floor climbing building.
My Museum—kids get to create various pieces of art that are “all about me”.
Skyline—kids learn about skyscrapers(摩天大楼) and design their own.
Treehouse Trails—a play area designed like a forest.
Waterways—water activities showing how pumps and dams work.
21. How much will John(10), his parents and sister(6) pay if they drive to the museum at 2pm on Monday?
A. $36 B. $48 C. $56 D. $68
22. Kids who are fond of creating works of art should choose __________.
A. Play It safe B. Inventing Lab C. My Museum D. Skyline
23. If you go to kids Town you can __________.
A. go on a short trip to a forest
B. buy some gifts for your friends.
C. know more about pumbs and dams.
D. experience Chicago neighborhood life.
24. What can we know about Chicago Children’s Museum?
A. It is a three—floor building.
B. It is not fit for adults or older kids.
C. It is the most popular museum in Chicago
D. It is one of Chicago’s top tourist attractions.
答案解析
21.D
【解析】推理计算题。根据“Parking fees”部分的“Monday through Thursday: $20”及“Entrance fees”部分的“Adults: $12;Children: $12 ;Seniors(65+):$11;Children(under 5): free”可计算出,John一家周二下文开车去玩的`话,总共需要68美元。故选D。
22.C
【解析】细节理解题。根据“Activities”部分的“My Museum—kids get to create various pieces of art that are “all about me””可知,喜欢创造艺术作品的孩子可以去My Museum。故选C。
23.D
【解析】细节理解题。根据“Activities”部分的“Kids Town—a playroom recreating a Chicago neighborhood where kids can pretend to do things like shopping for groceries and driving a CTA bus.”可知,如果去Kids Town,你可以体验芝加哥的邻里生活。故选D。
24.B
【解析】推理判断题。根据“In brief”部分的“However this is one of the few Chicago museums not “fun for the whole family” as adults and older kids will be bored to tears.”可推知,芝加哥儿童博物馆不适合成年人或岁数较大的孩子。故选B。
【备注】本文为介绍说明文。文章主要介绍了芝加哥儿童博物馆。
高考英语阅读理解练习题及答案解析 3
There have always been a lot of commonly believed but false ideas about being fat and doing exercise. Some people believe that they can’t help putting on weight as they get older, while others hold that if they stop exercising, their muscles will turn into fat. Here are some more myths:
I’ll never lose weight --- I come from a fat family.
Wrong! While we can’t change the body type we are born with, we can’t blame our genes for making us fat. There’s plenty of evidence that fatness runs in families, and the main reason is that they share the same habits of eating too much and exercise too little.
I am fat because I burn calories slowly.
Wrong! Fatness is not caused by a slow metabolism (新陈代谢). If fact, although fat people consume more energy that slim people, they also fail to realize how much they eat! Keeping a diary can help you work out your daily food intake more accurately.
Exercise is boring.
Wrong! Anything will become boring if you do it many times. The key is to develop a balanced and varied program that’s fun as well as progressive. If you enjoy a Sunday walk, take a different route. If you do Yoga, try a tai chi class. If you like swimm ing, set yourself a distance or time challenge.
No pain, no gain.
Wrong! Exercise is not meant to hurt. Indeed, pain is your body telling you something’s wrong, and continuing to exercise could lead to serious injury. You may experience mild discomfort as you begin to exercise regularly, but this your body adapting to the positive changes in your lifestyle and the aches should disappear relatively quickly. If you don’t, rest and seek medical advice.
29. What does the author think about being fat?
A. It is the family genes that make people fat.
B. People are fat because they consume too little energy.
C. A diary of exercise can prevent people from becoming fat.
D. It is the result of people’s unbalanced lifestyle.
30. According to the author, how can we make exercise more interesting?
A. By taking varied exercise. B. By choosing simple exercise.
C. By doing regular exercise. D. By sticking to outdoor exercise.
31. What is the author’s opinion about “No pain, no gain” in exercising?
A. Keeping fit is essentially a painful experience.
B. Exercise should be stopped if continuous pain is felt.
C. Pain in exercise is a precondition(前兆) for reaching your goal.
D. Getting used to pain leads to positive changes in your body.
32. What is the purpose of the passage?
A. To declare the importance of keeping fit.
B. To clarify some misunderstanding about fatness and exercise.
C. To confirm what has long been believed about keeping fit.
D. To explain some medical facts about being fat and doing exercise.
答案解析
29.D
【解析】考查细节理解。根据Ill never lose weight — I come from a fat family中的最后一句可知答案。发胖的主要原因是吃得太多又运动得太少,这都是不平衡的生活方式。
30.A
【解析】考查细节理解。根据Exercise is boring这个小标题下面的第二、三句话可知答案。避免运动的单调可以通过进行多种形式的运动来解决。
31.B
【解析】考查细节理解。根据No pain,no gain这个小标题下面的第三句话可知,锻炼时如果身体疼痛则表明出了问题,继续锻炼会对身体造成严重伤害,因此应该停止锻炼了。
32.B
【解析】考查主旨大意。文章第一段就点明了本文的主题,其中的'false ideas和myths与B项中的misconceptions一致。
【备注】【解题导语】对于肥胖和做运动人们有很多错误的认识,本文列举了四个错误的认识并且点明了正确的做法。
【长难句解读】Some people believe that they cant help putting on weight as they get older, while others hold that if they stop exercising,their muscles will turn into fat.
分析:这是一个由while连接的表示对比的并列句。while前的分句中that引导宾语从句,as引导时间状语从句。while后面的分句中hold意为"认为",后接宾语从句,从句中含有一个if引导的条件状语从句。
译文:有些人认为随着年龄的增长他们自然就会发胖的,而其他人则认为如果他们停止了锻炼,肌肉就会变成脂肪。
高考英语阅读理解练习题及答案解析 4
I have been teaching the tenthgrade English for four years.Needless to say, I love my subject and promise to one day pass my love of literature on to my future students.Well, I must admit, I have made more than a difference.I have changed the way students perceive (感知) literature and have even inspired some to become English teachers. One student in particular is named John.I met him last year when he was a student in my English class.He sat in the back often, saying very little.However, I sensed that he was taking in all that I taught.John was never absent nor was he late.He seemed very mature for his age. As the year progressed, we read lots of poetry and various stories
about different cultures and reallife experiences.I have always wanted literature to speak to my students so that they could find related connections which would finally give them that motivation(动力) to read, write and interpret.While reading and writing poetry, John wrote some beautiful poetry that spoke of his experiences in America. On the last day of school, students were asked to write a brief autobiographical essay and to dedicate (献给) it to someone he or she thought was significant in his or her life.John dedicated his essay to me and used clip art that decorated the dedication with roses. He stated in the essay that “Some people you meet in life are flowers, but then there are those who are roses.Ms Hopkins, I just want you to know that you are a rose in my life and I have enjoyed every minute of being in your class.You have shown me that I have a purpose in life and that I am a poet.I will never forget you.” Tears streamed down my eyes.I had had a particularly hard personal life that year but somehow that letter made it worth the struggle. Making a significant contribution to someones life is something money could never buy.Teaching allows teachers to make a positive difference in the life of students.
1.Whats the authors purpose to take John for example? A.To show that her students were all excellent readers. B.To develop her own idea about English literature. C.To prove she kept what she promised.
D.To persuade her readers to read English poetry. 答案:C
解析:考查推理判断。根据第一段中的“I have made more than a difference.I have changed the way students perceive(感知)literature and have even inspired some to become English teachers”可推知,作者把John当作例子是为了证明她信守承诺,将她对文学的热爱传递给了她的.学生,对学生的生活产生了重大影响。故选C。
2.How did the author keep her students motivated?
A.By making connections with them.
B.By reading them literature.
C.By writing poetry and stories.
D.By sharing reallife experiences.
答案:B
解析:考查细节理解。根据第三段中的“we read lots of poetry and various stories...that motivation(动力)to read,write and interpret”可知,作者给学生读文学作品,给他们动力。
3.Why did John choose to dedicate his autobiographical essay to Ms Hopkins? A.He thought she was significant in his life.
B.He wanted to say to her that she was a rose.
C.He expected her to know he had enjoyed her class.
D.He remembered she had promised to let him be a poet.
答案:A
解析:考查推理判断。根据第四段中的“dedicate(献给)it to someone he or she thought was significant in his or her life”和第五段中的“Ms Hopkins,I just want you to know that...I will never forget you”可知,John选择把他的自传性文章献给作者是因为他认为作者在他的生活中很重要。故选A。
4.Which of the following can be the best title for this text? A.The difference a good teacher can make
B.The friendship Ms Hopkins and John developed
C.An experience in an English class
D.The significant contribution everyone can make
答案:A
解析:考查主旨大意。通读全文,尤其是文章最后一句“Teaching allows teachers to make a positive difference in the life of students”可知,教学可以让老师对学生的生活产生积极的影响。故选A。
【高考英语阅读理解练习题及答案解析】相关文章:
高考英语阅读理解及答案解析03-19
高考英语阅读理解训练题及答案解析03-09
2017高考英语阅读理解练习及答案解析03-09
高考英语阅读理解练习附答案解析01-09
高考英语阅读理解练习和答案解析03-26
考研英语二阅读理解练习题及答案解析01-22
2017高考英语阅读理解训练题及答案解析03-09