高考英语阅读理解训练试题

时间:2020-09-22 16:57:48 英语阅读 我要投稿

高考英语阅读理解训练试题

  China's government has issued a severe weather warning after the heaviest snowfalls in decades. The country is experiencing transport delays and power cuts as millions of people prepare to make long journeys home for the Chinese New Year. This report from Quentin Summerville: China hasn't experienced weather this bad in decades. And as the country prepares for Chinese New Year, the disruption couldn't come at a worse time. Over 100,000 people are stranded(搁浅) in Guangzhou railway station in the south. It may climb to as many as 600,000 as more people arrive to make their journeys home for the Spring Festival. Travellers have been evacuated to nearby sports stadiums and exhibition centres.

高考英语阅读理解训练试题

  Across China around nineteen airports have shut because of the weather. Around half the provinces in the country have had to start rationing power(定量供电), according to the state media. The government has suspended(暂停) coal exports in favour of home consumption. At least a dozen people died over the weekend because of heavy rains and the snowfall.

  The Spring Festival is China's most important holiday when people journey home to be with their families. For millions of the country's migrant workers it's their only holiday. Some two billion journeys were made during the festival last year, making it the largest migration of people on the planet. And even without the severe weather, conditions on overcrowded trains and buses are terrible. The holiday stretches China's transport system to its very limits

  1. Choose the best title for this passage.

  A. Heavy snow hits China  B. Chinese New Year in snow  C. China’s terrible translation system. D. An accident

  2. Which is not true according to the passage?

  A. The heavy snow is the worst disaster in decades in China.

  B. No other cities in the world have more travellers in festivals than in China.

  C. The government doesn’t care for people’s life in disaster areas.

  D. The country’s migrant workers have more than one holidays to celebrate, according to the passage

  答案解析:

  1. A.文章主旨大意题。所选标题应该能够确切地概括全文内容。既不能以偏概全,又不能太笼统。

  2.C. 综合细节题。短文第三段中Around half the provinces in the country have had to start rationing power(定量供电), according to the state media. The government has suspended(暂停) coal exports in favour of home consumption.提示。A选项中的disaster范围太广。